No-code platforms

No-Code SaaS Platforms

SAAS: Software As A Service (Hizmet olarak yazılım) – Kullanıcıların İnternet üzerinden bulut tabanlı uygulamalara bağlanmasına ve bunları kullanmasına olanak tanıyan hizmet.

No-Code Platforms: Kodsuz geliştirme platformları, kod yazmaya dayalı geleneksel bilgisayar programlama yerine, grafiksel kullanıcı arayüzleri ve konfigürasyon yoluyla uygulama yazılımı oluşturmaya olanak tanır. (Wikipedia)

Hızla gelişen yazılım geliştirme dünyasında Kodsuz SaaS (Hizmet Olarak Yazılım) platformları oyunun kurallarını değiştiren bir unsur olarak ortaya çıkıyor. Bu platformlar; kullanıcıların tek bir satır kod yazmadan uygulamalar, uygulama içi deneyimler, analitik panolar oluşturmasına veya pazarlama süreçlerini otomatikleştirmesine olanak tanıyor.

Bu yazıda şahsen üzerinde çalıştığım Yapay Zeka uygulamaları için araştırma yaparken bu platformlarla ilgili aldığım notları ve görüşlerimi paylaşacağım.

“Kodsuz platformlar” tanımlanırken “oyunun kurallarını değiştiren” gibi iddialı ifadeler dikkati çekiyor. “Kodsuz” ifadesi kodlama deneyimi olmayanları hatta olanları da heyecanlandırıyor tabii ki. Platformların kendi “disiplinleri”, “kuralları”nın olması aslında geliştiriciye de güven veriyor, ben de katılıyorum.

Örneğin: WordPress. Dünya çapında yaygın kullanılmakta olan bir web sitesi oluşturma platformu. Milyonlarca kullanıcısı var. Kullanıcılar platformun “kullanım çerçevesine” (framework) uyarak kendi sitelerini geliştiriyorlar. Eksik yerlerde “Add In” veya “Plug In” gibi “eklenti”ler devreye giriyor. Kod yazmak yerine “tema” içinde “özelleştirme” yapılıyor genellikle. Kullanışlı mı? Bence kullanışlı ve işlevsel. Uzun zamandır kullanıldığı için oluşan “ortak sorunlar” da çözüme kavuşturulmuş. Yine de talep edilen alanla ilgili “her şey” tam olarak geliştirilemiyor ki WordPress platformu içinde WordPress “çerçeve yapısına” (framework) bağlı farklı “çerçeve yapıları” hatta “platformlar” (Elementator, Gutenberg vb) oluşturulabiliyor. Kısaca; Kodsuz SaaS platformlar da kendi iç “çerçeve yapı”larının esnekliği derecesinde geliştiriciye güven verdiği belirtilebilir.

WordPress

Severek kullanıyoruz 🙂 Ayrıca “Yazılımcıya bağımlılığı” azaltıyorlar. Fakat uygulama hazırlık taslaklarını “en baştan” kullanılan platforma göre düzenleme zorunluluğu, algoritmanın “ortasından” güncelleme yerine, algoritmayı baştan platforma göre kurgulama gereksinimleri gibi geliştiriciye özgü stratejileri önceden yapmakta fayda var sanki.

Şahsen Kodsuz SaaS platformlarını kullanarak uygulama geliştiren kişileri her ne kadar kod yazma deneyimi olmasa da algoritmik düşünce yapısı açısından bir tür “Full Stack Developer” olarak görüyorum. Yani; Front End ve Back End de dahil olmak üzere uçtan uca yazılım geliştirme süreçlerini en azından işleyişini anlayabilen kişiler. Aslında bence “Kodsuz SaaS platformlar” o kadar da “Kodsuz” değiller 🙂

Uygulama Geliştirme : Kodlayarak vs Kodsuz

Kodsuz SaaS (No-code) Platformların Artı ve Eksileri

Kodsuz SaaS Platformların Artıları

Daha Hızlı GeliştirmeNo-Code SaaS platformları hızlı uygulama geliştirmeye olanak tanıyarak geleneksel kodlama yöntemleriyle ilişkili zaman ve maliyeti azaltır.
Artan ErişilebilirlikBu platformlar, yazılım geliştirmeyi teknik olmayan kullanıcılar için daha erişilebilir hale getirerek, kapsamlı kodlama bilgisi olmadan işlevsel uygulamalar oluşturmalarına olanak tanır.
Geliştirilmiş İşbirliğiNo-Code SaaS platformları ekip üyeleri arasında işbirliğini kolaylaştırarak birlikte daha verimli çalışmalarını sağlar.
Uygun MaliyetKodsuz SaaS platformları, kodlama uzmanlığı ihtiyacını azaltarak işletmelerin zaman ve kaynak tasarrufu yapmasına yardımcı olabilir.
ÖlçeklenebilirlikBu platformlar, artan iş ihtiyaçlarına göre ölçeklendirilecek şekilde tasarlanmıştır ve gereksinimler değiştikçe uygulamaları uyarlamayı kolaylaştırır.
Gerçek Zamanlı İşbirliğiBirçok Kodsuz SaaS platformu çok kullanıcılı ortamları destekleyerek ekiplerin projeler üzerinde gerçek zamanlı olarak işbirliği yapmasını sağlar.
Güvenlik ÖzellikleriYerleşik güvenlik protokolleri ve uyumluluk standartları verilerin korunmasını ve gizliliğini sağlar.
Otomatik İş AkışlarıManuel çabayı azaltan ve verimliliği artıran otomatik iş akışları oluşturmak için araçlar.
Performans AnalitiğiUygulama performansını ve kullanıcı etkileşimini izlemek için yerleşik analitik araçlar, sürekli iyileştirme sağlar.

Kodsuz SaaS Platformların Eksileri

Entegrasyon KısıtlamalarıKodsuz platformları diğer yazılımlarla entegre etmek bazen zor olabilir ve bu platformlar farklı sistemler arasında sorunsuz iletişim için gerekli API’leri veya diğer entegrasyon seçeneklerini desteklemeyebilir.
Performans SınırlamalarıKodsuz uygulamalar, genelleştirilmiş çerçeveler üzerine inşa edildiklerinden ve belirli görevler için optimize edilmediklerinden, özel olarak oluşturulmuş çözümlere kıyasla zaman zaman daha düşük performansa sahip olabilirler.
Güvenlik EndişeleriKodsuz platformlar hassas verilerin işlenmesi için gereken gelişmiş güvenlik özelliklerini sunmayabilir, bu da veri ihlalleri ve diğer güvenlik açıkları riski oluşturur.
Sahiplenme EksikliğiKodsuz platformlarda işletmeler kaynak kod üzerinde tam mülkiyete ve kontrole sahip değildir; bu da uygulamanın değiştirilmesi veya taşınması açısından bir kısıtlama olabilir.
Öğrenme Eğrisi“Kullanımı kolay” olarak pazarlanmasına rağmen Kodsuz platformlar genellikle kullanıcıların platformu etkili bir şekilde kullanmak için belirli mantık veya iş akışlarını öğrenmelerini gerektirir; bu da zaman alabilir ve algılanan basitliği azaltabilir.
Platforma Bağımlılık Kodsuz bir platforma bağlı olmak ekosistemlerine bağlı olmak anlamına gelir ve başka bir platforma geçmeyi veya özel bir çözüme geçmeyi zor ve maliyetli hale getirir.
Sınırlı İşlevsellikKodsuz platformlar, bir işletmenin ihtiyaç duyduğu tüm gerekli özellikleri ve işlevleri desteklemeyebilir. Bu da çözümün kapsamını ve etkinliğini sınırlar.
Kullanıcı Desteği ve DokümantasyonKodsuz platform satıcıları/geliştiricileri tarafından sağlanan destek ve dokümantasyon düzeyi farklılık gösterebilir. Bu da sorunlar ortaya çıktığında problem çözmeyi daha zor hale getirir.
Platform Güncellemelerine BağımlılıkKodsuz platformlar sürekli olarak gelişmektedir ve platform sağlayıcısı tarafından yapılan herhangi bir güncelleme veya değişiklik uygulamayı etkileyebilir, ayarlamalar gerektirebilir veya beklenmedik sorunlara neden olabilir.

Kodsuz platformların uygulama geliştirme sürecindeki “artıları” heyecanlandırırken, “eksileri” görünce acaba geleneksel yöntemle ekip kurup “yazdırmak” ya da Visual Code uygulamasını açıp “hadi bakalım!” deyip aslanlar gibi “yazmak” daha mı iyi denilebilir!


En İyi Kodsuz SaaS Uygulama Geliştirme Platformları (Örnek)

SoftrYeni başlayanlar için
BubbleHer düzey için uygun, kolay kullanımlı
GlideBasit mobil uygulamalar oluşturmak için (AI destekli)
DraftbitGüçlü mobil uygulamalar oluşturmak için
ZapierOtomasyon için
BackendlessVerileriniz ve altyapınız üzerinde gelişmiş kontrol için
FlutterFlowBirden fazla platform geliştirmek için
KuikaWeb ve mobil uygulamalar geliştirmek için | (Low code, Türk firma)
BettermodeDinamik veya statik web siteleri için
FigmaKolay uygulama ve web sitesi oluşturma için. | Öğrenciler için ücretsiz.
AppSheetBasit düzey uygulama geliştirmek için. | Google platform formatına benzer.
Bilgiler Zapier ve Bettermode sitelerinden alınmıştır.

Bu alanla ilgili eğitimler, sertifika programları sunan webinar ve eğitimler var. Hatta ülkemizde de bu konuyla ilgili ciddi eğitimler düzenleniyor.


Kodsuz SaaS Uygulama Geliştirme Eğitimleri

Coursera“No-Code” platformları için uygulama geliştirme kursları (Google Cloud vb)
NoCodeNoCode.tech alanla ilgili güncel bilgiler. | “Akademi” bölümünü öneririm.
100School100 günde öğrenebileceğinizi belirtiyor! | 30 dakikalık derslerle farklı platformlar.
MakeMake.com platformunun kullanımı | Uygulama mantığı ortak zaten!
KodsuzBubble.io platformunun kısa eğitimleri var. | No-Code hareketini destekliyorlar (Türkçe)
SolopreneurNo-code araçları kullanarak kendi SaaS çözümünüzü yaratmaya yönelik Solopreneur Kampı: Fikir seçiminden lansmana kadar her aşamada sizi destekleyecek pratik bilgiler.

Platformların kendileri de eğitimlerin bazıları da doğal olarak ücretli. Şahsi önerim; birkaç platformu “free” olarak deneyip, amacınıza, hedefinize uygun olacağına inandığınız platformu ücretli değerlendirebilirsiniz. İdeal bir platform yok gibi. Dolayısıyla işleyiş mantığını anlayıp, bir uygulama ile deneyimlemek ve sonuçları analiz etmek çok da zaman almayacaktır. Ayrıca bir eğitimci bakış açısıyla “otomasyon” yapılandırma ve yönetme konusunun geleceğin becerilerinden olduğunu da göz önünde bulundurmamız ve öğrencilerimize, gençlerimize rehber olabilmemiz için elimizi bu taşın altına sokmamız gerektiğini düşünüyorum. Hatta okullarda ilgili derslerde belki seçmeli kulüplerde etkinlik olarak uygulanması değerlendirilebilir. Sonraki aşamada da bu beceriyi Yapay Zeka ile taçlandırabilirsek ne mutlu bize 🙂 En azından önümüzdeki birkaç yılı kurtarabiliriz belki 🙂


Kaynakça

  • Build A SaaS Without Code [2023] – NoCode.Tech
  • 8 Best No-Code SaaS Tools in 2024 – Userpilot
  • 12 No-Code Tools to Build a SaaS MVP Without Coding
  • No-code development platform (Wikipedia)
  • What is a No-Code SaaS Platform? – Rapid Dev
  • How to Build a No-Code SaaS – Knack