eğitim teknolojileri, eğitimteknolojileri, educational technology

egitimteknolojileri_blog_kodlamasaati

“Code Hour” – “Kodlama Saati”

"An Hour of Code for every student."

#kodlamasaati veya #codehour ile sosyal medya paylaşımları

 

Amaç:

“Our vision is that every student in every school should have the opportunity to learn computer science. We believe computer science should be part of core curriculum, alongside other courses such as biology, chemistry or algebra.”

Kısaca; her okuldaki her öğrencinin bilgisayar bilimlerini öğrenmesi; ve bu bilimin okul eğitim programları içinde diğer dersler gibi yer alması.

Bu amaç doğrultusunda haftalık bir saat eğlenceli kodlama yapılması üzerine kurulu bir organizasyonda “Biz okul olarak yaptık” demek; bardağın dolu tarafıyla bakıldığında “bir başlangıç” olarak algılanabilir, bardağın diğer tarafıyla bakıldığında ise “Peki, eeee..” denilebilir.

Popüler gündemden bazı okullar ve alanla ilgili bazı kişiler doğrudan veya dolaylı olarak yararlanmaya çalışıyorlar. “X Okulunda kodlama yaptık” lafının bahsedildiği ya da hedeflendiği gibi “güzel örnek” olarak başka öğretmenlerin sınıfında uygulamasına örnek oluşturabilecek etkiyi göstereceği düşünülüyorsa bu fikre saygı duyuyorum.

Kodlamanın K12’nin tüm kademelerinde programa entegre edilmesini 15 yıldan fazla süredir ısrarla destekleyenlerden ve takipçilerinden biriyim. Hatta kodlamadan daha çok ben “Algoritmik düşünce” mantığının öncelikli kazandırılmasını sonra dil platformu bağımsız kodlama eğitimine özellikle önem veriyorum. Bana göre “IF/THEN” döngüsü anlayan öğrenci, yaşamboyu öğrenme becerisi temelini almış bir bireydir. Böyle öğrenciler, bireyler öğrenmek için herhangi bir sınavı hedef almaz, gereksinime yönelik bilinçli öğrenir dolayısıyla bu veriler de kalıcı olur; günlük yaşantısında da kullanabilir. İyi okullardan mezun olup, yüksek maaş kazanan, yüksek kariyerli ancak yaşamda mutsuz olan birey olma ihtimalleri daha az olabilir.

Kısaca; “X Okulunda #kodlamasaati yaptık” deyip altına bir resim ekleyip paylaşmak yerine “#kodlamasaati içinde öğrencilerimiz StarWars teması ile kendilerine ait süper bir oyun yaptılar.İncelemek ve geliştirmek isterseniz buradan erişebilirsiniz” mesajı ile en azından bahsedilen yada hedeflenen paylaşım açısından ve öğrenci-öğretmen gelişim süreci için daha yararlı olabilir diye düşünüyorum.

By Bora Sinç

Eğitim Teknolojileri danışmanı EdTech Education Technology Eğitim Yönetimi